2019 Öğretmen Ağı Değişim Elçileri Yaz Buluşması

Öğretmen Ağı
3 min readJul 10, 2019

Yazar: Gizem Ok Uluçay

Üç günlük bir valiz hazırlamam gerek. Öğrencilik yıllarındaki gibi yurt odam ve şansıma çıkacak oda arkadaşlarım beni bekler. Değişim Elçisi dostlar ile birlikte dolu dolu üç günün hayali, aylar öncesinden sol tarafımızı hareketlendirdi ve geldi işte o günler… 2019 Öğretmen Ağı Yaz Buluşması başlıyor!

Valizimde ajandam, kalemim, kıyafetlerim, 80ler gecesi kostümüm, heyecanla Özyeğin Üniversitesi yolundayım artık. Gelsin kavuşma anı.

Merakla kapısını açtığım yurt odamda, yatağımın üstünde bir mektup beni bekliyor. “Ne zamandır heyecanla bekliyorduk, sonunda buradayız; Yaz Buluşması’na Hoş Geldin!”

Kesinlikle Hoş buldum! Mektup beni Özyeğin Üniversitesi Öğrenci Forum Merkezine çağırıyor. Bez çantamın içinde program, bilekliğim ve nereye yapıştırırsam en güzel durur diye düşündüğüm çıkartmam. Üzerinde “Değişim harekete geçerek başlar.” yazıyor. Haydi Gizem, Forum Alanına koş, Değişim Elçisi dostlar seni bekler!

Bu buluşmalar bizim “Kavuştaylarımız”, kavuşma günlerimiz. Öyle demişti Fulden bir oryantasyon buluşmasına isim ararken. Hepimiz çok sevdik bu ismi çünkü çalışmak için kavuşanların en özlem dolu hali yaşadığımız. “Düğün gibi” diyor Buket bizi gülen gözleriyle karşılarken, Öğretmen Ağı mavisi elbisesiyle. İşte canımız Kenan Hoca orada, işte her şeyi kolaylaştıran Günalp, Sonel, Zeynep, Yakup, Irmak, Deniz ve tüm Öğretmen Ağı Kolaylaştırıcı Ekip insanları. Herkeste büyük bir coşku. Başlasın müzik diyeceğim ama belli ki herkes ritmi başlatmış kendi içinde. İçimizde çalan şarkılar zaten kulağımızda, o ritimle sarılıyoruz. “Kavuştay” başlasın bakalım neler üreteceğiz. Bu üç kısa günü nasıl güç veren umut dolu yıllara çevireceğiz.

Ağ’ın araçlarını dinledikçe de anlattıkça da ne iyi işler yapmışız diyorum. Yapılanlardan ilham almak ve dinlediklerine ilham vermek açısından yaklaşmak bizi güçlü kılıyor. Bu senenin coşkusunu artıran en önemli unsur 2018’de yaptıklarımızın 2019’da yapacaklarımızın teminatı olması. İnsanın yaptığı işe inanması, ekibe güvenmesi bu teminatı oluşturuyor. Burada, “Daha fazla ne katarım kendime?” diye çalışıyor herkesin kafası çünkü burası “Ağ Kafası”.

Yerel deneyimlerin bizi zenginleştirdiği apaçık ortada. Beraberce sosyal duygusal öğrenme, şiddetsiz iletişim, çocuklar için felsefe, ebeveyn eğitimi, eleştirel ve yaratıcı düşünme, toplumsal cinsiyet eşitsizliği, oyunlaştırma, engellilik, kapsayıcı eğitim, müzede öğrenme, ekoloji ve doğa eğitimi gibi pek çok alanda düşünme fırsatımız oldu. Önce ihtiyaç duyduğumuz alanı belirleyip o istasyonda küçük grup çalışmasına katıldık. Bu alanda yapabileceklerimizi ve üretebileceklerimizi belirledik, iş bölümü yaptık. Sonra diğer grupların çalışmalarını inceledik ve inisiyatif alınarak yapılması planlanan projeleri dinledik, önerilerilerimizi ekledik. Fikrin fikri doğurması, bu sancılı sürecin ürettiği yeniliklere şahit olmak bir an önce eyleme geçme enerjisi veriyor. Daha sonra tüm bunların gerçekleşebilmesi için farklı illerden gelen Değişim Elçileri ile birlikte Ağ’da bulunan paydaşların bize nasıl destek olduğunu ve olacağını dinledik. Artık daha bir güç doluyoruz. Verilen destek çok kıymetli, biliyoruz ki yakaladığımız fırsat çok büyük. “Ben değişim elçisiyim!” tümcesi elimizdeki sihirli değnek. Neyi dönüştürmek istersem dönüştürebilirim, neye inancım varsa yapabilirim. Ben Değişim Elçisiyim, düşünmeyi yeniden öğrendim, yapabileceğimi fark ettim artık!

Bu sıcak Temmuz günlerinin sonunda tazelendim, özgürleştim, dilediğimce düşündüm ve düşünürken hiç yargılanmadım, güç doldum, onurlandım, göğsüm kabardı çıkan işlerden, gözlerime limonlar sıktılar sanki öyle bir parlıyor!

Şimdi bu enerjiyle iyice dinlenip, planları yeni dönemde uygulamak üzere herkese iyi tatiller. Bana bu coşkuyu başka hiçbir şey yaşatamazdı. Var ol Öğretmen Ağı!

Gizem Ok Uluçay Hakkında

1982 yılında İstanbul’da doğdu. Uludağ Üniversitesi Sınıf Öğretmenliği Bölümü’nü bitirdi. Ardından Harvard University Graduate School of Education-Differentiating Instruction: Strategies for Effective Classroom Practice programını ve Yeditepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bölümü’nde yüksek lisans eğitimini tamamladı. Livcon Student Coach Training Programı ile öğrenci koçudur ve halen sınıf öğretmeni olarak çalışmaktadır.

--

--

Öğretmen Ağı

Öğretmen Ağı; öğretmenlerin, meslektaşları ve farklı disiplinlerden kişi ve kurumlarla bir araya gelerek güçlendiği bir paylaşım ve işbirliği ağıdır.