Okul Sağlığını Nasıl Sağlarız?
Yazar: Hanife Ebru Dönmez
Öğrenciler, öğretmenler, okul idarecileri, kantinciler, veliler, servis şoförleri… Okulların sağlıklı eğitim ortamları olmasını sağlamak, her gün yolu okuldan geçen milyonlarca insanın hayatını yakından ilgilendiriyor. Okul sağlığı, okulun tüm aktörlerinin bedensel ve ruhsal sağlığının değerlendirilmesi, geliştirilmesi ve sürdürülmesi hizmetlerinin tümünü kapsıyor. Beslenme, ağız ve diş sağlığı, ruh sağlığı, salgın hastalıklar, okul ve çevresinin güvenliği, okul sağlığını ilgilendiren pek çok konudan yalnızca birkaçı. Özellikle son dönemde hem Türkiye hem de dünya kamuoyunu sıkça meşgul eden Korona Virüsü, dikkatleri okul sağlığına çevirdi.
Vehbi Koç Vakfı Amerikan Hastanesi Klinik Eğitim Süpervisörü Ebru Dönmez, okul sağlığının sağlanması ve sürdürülmesi için nelere ihtiyacımız olduğunu, öğretmenlerin üzerine neler düştüğünü anlattı.
Okul sağlığını ilgilendiren temel konular neler?
Okullarda çocuğun sağlığını öncelikle, sınıf ortamları ilgilendirir. Ancak sınıfların yanı sıra, ortak kullanılan laboratuvar alanları, spor salonları, tuvaletler gibi alanların temizliği de bir o kadar önemlidir. Düzenli temizlik yapılması, yüzeylerde bulunan mikroorganizmaların yayılmasını engeller. Gıda hijyeni açısından da, kantinlerin düzenli temizliği ve çevreden bulaşabilecek mikroorganizmalara karşı gıdaların kapalı kaplarda ya da ambalajlı olarak bulundurulması gerekmektedir.
Okulların sağlıklı eğitim ortamları olması için öğretmenlere hangi görevler düşüyor?
Öğretmenler, yalnızca çevre, okul ve sınıf temizliğinin kontrolünden değil, aynı zamanda uygulanmasından da sorumludur. Çünkü öğretmenler; öğrenciler, veliler ve okul çalışanlarına yön veren, okulda etkisi en yüksek aktördür. Bu yüzden sağlığa yönelik ve akut durumlarda müdahale edebilecek düzeyde bilgi sahibi olmalıdır. Bunun yanı sıra öğretmenlerin, öğrencilerin kronik hastalıklarını ya da alerjilerinin bilmesi, olası bir sağlık problemi yaşanması durumunda müdahaleyi hızlandıracaktır.
Özellikle, okullarda el hijyeninin sağlanması ve çocukların tuvaletlerden sonra ya da yemeklerden önce ellerini yıkama konusunda farkındalık kazanmaları büyük öneme sahip. Hatta çocuk, yüzüne ya da gözüne dokunmadan önce, ellerinin yıkanmış ve temiz olduğundan emin olmalı. Kalabalık ortamda bulunulduğunda, mevsimsel grip aşısı yaptırılmasını öneriyoruz. Okul çağındaki çocukların ve öğretmenlerin mevsimsel grip aşısı yaptırması, o yıl görülme ihtimali olan grip etkenlerine karşı koruyucu olacaktır.
Korona virüsü son ayların en önemli gündem maddelerinden biri. Bu virüsle etkin mücadele için neler yapılmalı?
Okulun temizliği, sınıfları havalandırılması, el hijyenine önem verilmesi, tuvaletlerde su ve sabuna erişim kolaylığı, enfeksiyonlardan korunmak için önemlidir. Korona virüs özelinde belirtiler (nefes darlığı, öksürük, ateş) ya da genel anlamda grip belirti bulguları olan öğrenci ve okul çalışanlarının en kısa sürede sağlık kuruluşuna yönlendirilmesi gerekmektedir. Bu belirti bulgular devam ettiği sürece, özellikle çocukların okula gelmemeleri konusunda hassas olunmalıdır.
Hanife Ebru Dönmez Hakkında
Koç Üniversitesi Hemşirelik Lisans (2003), İstanbul Üniversitesi Halk Sağlığı Hemşireliği Yüksek Lisans (2010) mezunudur. 2007 yılından bu yana Amerikan Hastanesi’nde Koroner Yoğun Bakım Hemşiresi, Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi olarak çalışmış; 2020 itibariyle Klinik Eğitim Süpervisorü olarak görev yapmaktadır. Vehbi Koç Vakfı Amerikan Hastanesi’nin Okulda Hijyen sosyal sorumluluk projesinin eğitmenidir.